Tuesday, November 14, 2023

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Βιστωνίδας - παλιά πόλη της Ξάνθης

Μέσα στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης του θέματος «Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» με τη συνεργασία των φιλολογικών και θετικών μαθημάτων, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, το Γυμνάσιο του Τυχερού βρέθηκε στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Σκοπός της διδακτικής επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των μαθητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης του ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Βιστωνίδας «Ο θησαυρός της παλιάς πόλης». Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνωριμίας με την τοπική ιστορία, την αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Ξάνθης και τη διερεύνηση της σχέσης του οικισμού με το φυσικό περιβάλλον χθες και σήμερα. Με τη διαμεσολάβηση της ιστορίας, τα κτήρια αφηγούνται την ζωή και την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο και την τοποθετούν στον χώρο. Οι μαθητές μας έτσι, σε τρεις ομάδες ανά τάξη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, καθώς και μεθόδους ανασύνθεσης της ιστορίας.

Ευχαριστούμε θερμά τα τρία μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας:

Δαμιανάκη Ευαγγελία ΠΕ02,

Κουρτέση Δήμο ΠΕ11,

Ντούμα Παναγιώτη ΠΕ70.

Θερμές ευχαριστίες επίσης στον ξεναγό μας, τον κ. Μπατζακίδη Γεώργιο, στο κτήριο του Παλιού Δημαρχείου της Ξάνθης και παλιού Οθωμανικού Διοικητηρίου για την ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση του κτηρίου, όπως και την κα Βουλκίδου Ισιδώρα που μας υποδέχτηκε στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02, Παναγιώτα Καμπά ΠΕ02, Ευδοξία Ισηδωρίδου ΠΕ04.04, Γεωργία Τσιροπούλου ΠΕ07.

No comments:

Post a Comment