Thursday, March 30, 2023

Διδακτική Επίσκεψη στο Ίδρυμα Γκανή και στις παλιές συνοικίες των Ιωαννίνων (eTwinning)

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων eTwinning “Ταξίδι στις πόλεις μας” και “My city, our cities”, και με τη διαθεματική συνεργασία των Φιλολογικών Μαθημάτων και του μαθήματος της Μουσικής, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική-διδακτική επίσκεψη του τμήματος Γ2 στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσε η 27η Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία. Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές-τριες να γνωρίσουν τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και παρόντος του κ. Ναπολέοντα Μάργαρη, Προέδρου του Ιδρύματος, η κα. Λαμπρινή Θεμελή μίλησε στους μαθητές για τους 1850 Εβραίους της γιαννιώτικης εβραϊκής κοινότητας, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον ηρωισμό των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατάφεραν να σώσουν μερικούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Έτσι οι μαθητές-τριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την τύχη των Εβραίων της πόλης τους και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μέσα από ιστορικά στοιχεία της περιόδου, φωτογραφίες και μαρτυρίες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούν στην Έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου (1913-2004) με τίτλο: "Η ποιητική του οικείου" που αυτή την περίοδο φιλοξενείται από το Ίδρυμα και τη νέα μόνιμη Έκθεση γιαννιώτικων έργων Αργυροχρυσοχοΐας των οικογενειών Δημ. Σαλαμάγκα και Απ. Παπαζήση, καθώς το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής του νομού Ιωαννίνων.

Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Ίδρυμα Γκανή, οι μαθητές περπάτησαν στις παλιές συνοικίες της πόλης με σκοπό να ανακαλύψουν την τοπική ιστορία και παράδοση μέσα από τις παλιές και μακραίωνες γειτονιές, μέσα από ανακαινισμένα ή εγκαταλελειμμένα καταστήματα, εργαστήρια, χάνια, σπίτια, οίκους, μέγαρα και καλντερίμια. Στο τέλος της πολιτιστικής αυτής διαδρομής βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Παλιά Αγορά ή Παζάρι, και ενημερώθηκαν για την παρουσία των χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων και τις εμπορικές δραστηριότητές τους στο χώρο αυτό, την περίοδο της τουρκοκρατίας

Υπεύθυνες για την οργάνωση και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής-διδακτικής επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί, Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02 και Καλλιόπη Μπεκιάρη ΠΕ79.01.

No comments:

Post a Comment