Sunday, November 28, 2021

7η Συνάντηση: Η διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα του βιβλίου "Σβηστά χαλάσματα στο δρόμο της λύτρωσης και του μύθου"



 "Η διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα του βιβλίου "Σβηστά χαλάσματα στο δρόμο της λύτρωσης και του μύθου", την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικτυακή εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία άκουσαν με πολύ προσοχή τα μηνύματα του συγγραφέα.  

Ο κ. Στέλιος Δουλγεράκης, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, με παράλληλες σπουδές στον κινηματογράφο, τη σεναριογραφία και σκηνοθεσία, μίλησε με λόγια ψυχής στους μαθητές της α΄ και β΄γυμνασίου και αποκρίθηκε σε όλες τους τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης. 
Οι ερωτήσεις των μαθητών αφορούσαν στο νόημα του τίτλου του βιβλίου, τους λόγους για τους οποίους ο συγγραφέας κατέγραψε τις αληθινές ιστορίες, την αγαπημένη του ιστορία, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν οι ιστορίες, τις προϋποθέσεις που χρειάζονται τα νέα παιδιά για να μεταβούν από την ανάγνωση του λογοτεχνικού βιβλίου στην συγγραφή.
Χαρακτηριστικές ερωτήσεις ήταν οι παρακάτω: "Τι σας ώθησε να γράψετε τις ιστορίες αυτές;", "Ποιά είναι η κ.Γεωργία στην οποία αφιερώνετε το βιβλίο σας;", "Νοιώσατε ποτέ σαν παιδί ότι δεν αντέχετε άλλο και θέλετε να τα παρατήσετε;", "Πώς το επίθετό σας από Δουλγέρης μετονομάστηκε σε Δουλγεράκης;", "Πώς μπορέσατε και γράψατε τόσες πολλές σελίδες; Ήταν δύσκολο;" 
Καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, ο συγγραφέας τόνισε το πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση των μαθητών με την λογοτεχνική ανάγνωση καθώς και την δύναμη της θέλησης και της επιμονής προς το στόχο αυτό.   
Όπως είπε χαρακτηριστικά "...δεν έχει σημασία αν ξεκινήσεις ένα βιβλίο και μετά το παρατήσεις...είσαι στο σωστό δρόμο...γιατί θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου όπου θα το ξαναπιάσεις από κει που σταμάτησες....πολλές φορές όταν ήμουν μικρός, ξεκινούσα ένα βιβλίο,,δεν καταλάβαινα τί έλεγε..αλλά κάποια στιγμή το ξανάπιασα και τότε, όλα μου φαίνονταν οικεία...". 
Σε διαπροσωπικό επίπεδο, τόνισε ότι είναι ευτυχής που μιλάει με τους μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας. Ένιωθε σαν συνομίληκος, καθότι και αυτός στην ηλικία των παιδιών ήταν μαθητής του Προτύπου Γυμνασίου Πειραιά, όπου και μεγάλωσε. Δεν έπαψε να λέει ότι εμπιστεύεται τη νέα γενιά και ότι οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα στην συγγραφή. Η συγγραφή, κατά τα λεγόμενα του συγγραφέα, είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορεί να το στερήσει κανένας από τους μαθητές. 
Οι πιο συγκινητικές εκφράσεις του είναι: "Η συγγραφή είναι δικαίωμά σας", "Σας εμπιστεύομαι και είστε το μέλλον της Ελλάδας, η επόμενη γενιά"!  

No comments:

Post a Comment