Sunday, March 13, 2022

Ραγιας. Μερες και Νυχτες 1821 - Γιαννης Καλπουζος ( Κεφάλαιο 5ο Συνέχεια... )

Κεφάλαιο 5ο

Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022, ο όμιλος προχώρησε στην ανάγνωση του 5ου κεφαλαίου, παρακολουθώντας την ζωή και τη δράση του ήρωα δίπλα στον Τζίγνο.

Οι έντονοι προβληματισμοί, τα διλήμματα, οι συγκρούσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα του κεντρικού ήρωα ξεδιπλώνονται σταδιακά άλλοτε μεσα από τον εσωτερικό μονόλογο και άλλοτε με την τριτοπρόσωπη αφήγηση του γραμματικού και κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Από την μια πλευρά ο αναγνώστης συμπάσχει με τον άδολο αλλά ανυπότακτο χαρακτήρα του Αγγελή και από την άλλη αγωνιά για τα προβλήματά του και τις περιπέτειες στις οποίες συνεχώς εισέρχεται εξαιτίας της δικης του αγαθότητας σε ένα περιβάλλον γεμάτο δολοπλοκίες. Παράλληλα, οι ζωηρές περιγραφές της εμφάνισης και της δράσης των δευτερευόντων προσώπων όπως είναι ο Γιώργας, η Αστέρω και η Ζαχαρούλα και το κωμικό που προκύπτει από τη δράση τους αποφορτίζουν τον αναγνώστη και επεκτείνουν τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του για την εποχή που τα γεγονότα διαδραματίζονται. Τα πρόσωπα αποτελούν απεικόνιση χαρακτηριστικών ανθρώπινων τύπων της εποχής. Ήθη, έθιμα, συνήθειες της εποχής της τουρκοκρατίας και πλούσια λαογραφικά στοιχεία πλαισιώνουν τη δράση των ηρώων και συνθέτουν το σκηνικό, ικανοποιώντας το βασικότερο αίτηµα που θα πρέπει να εκπληρώνει ένα ιστορικό µυθιστόρηµα, το σεβασµό µιας ιστορικής εικόνας που θεωρείται επιστηµονικώς αποδεκτή.

Αξιοσημείωτο ως προς τις περιγραφές των προσώπων είναι ότι ποικίλλουν. Ειδικότερα, οι περιγραφές πότε εκκινούν από τη γενική εντύπωση, εστιάζουν σε ένα σημείο, διακριτό γνώρισμα του ήρωα π.χ. η ευτραφής κοιλιά του Γιώργα και προχωρούν σε λεπτομέρειες. Μερικές φορές ακολουθούν αντίθετη πορεία, ενώ υπάρχουν και πρόσωπα π.χ. ο γενίτσαρος του Γιώργα που δεν περιγράφονται, αφήνοντας σε μας να φανταστούμε πώς είναι. Ο συγγραφέας συχνά επιλέγει τις αιχμηρές αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα ενός προσώπου να τις μεταφερει έμμεσα μέσα από τη δράση και το λόγο του ή μέσα από τις κρίσεις των άλλων για αυτόν. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι περιγραφές συνυφαίνονται με την αφήγηση και τη δράση των ηρώων, αποφεύγοντας να γίνουν κουραστικές για τον αναγνώστη. Τέλος, ο διάλογος, που αποσπασματικά παρεμβάλλεται στην αφήγηση, βοηθά όλες αυτές τις φιγούρες να ζωντανέψουν.

"Σ’ ένα καλοχτισµένο ιστορικό µυθιστόρηµα, τα συµβαίνοντα εξελίσσονται µε χρονολογική τάξη, εποµένως τα πρόσωπα διαµορφώνονται σιγά σιγά. […]. Στο ιστορικό µυθιστόρηµα, το άτοµο προβάλλεται πάνω σ’ ένα φόντο από πλήθη που τα κινεί ο άνεµος της Ιστορίας." Πρεβελάκης 1985

No comments:

Post a Comment