Wednesday, November 2, 2022

Παρουσίαση του σχολείου μας, Πρότυπο Γυμνασίο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των eΤwinning προγραμμάτων "Ταξίδι στις πόλεις μας" & "My city, our cities"

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής βρίσκεται στην οδό Δομπόλη στα Ιωάννινα, στην περιοχή που για αρκετά χρόνια λειτούργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πριν εκείνο μεταφερθεί στη Δουρούτη το 1988. Μέρος του κτιρίου του σχολείου αποτελεί τμήμα του παλιού Πανεπιστημίου.

Το σχολείο φέρει το όνομα της Zωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, της οποίας αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια. Έτσι, είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία στην Ελλάδα, με 194 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Η Ζωσιμαία Σχολή ιδρύθηκε το 1828 με δαπάνες των αδερφών Ζωσιμάδων, μεγάλων Εθνικών ευεργετών. Οι Ζωσιμάδες ήταν έξι αδέλφια, ο Ιωάννης, ο Αναστάσιος, ο Νικόλαος, ο Θεοδόσιος, ο Ζώης και ο Μιχαήλ, πλούσιοι Γιαννιώτες έμποροι στη Ρωσία που διέθεσαν γενναιόδωρα πολλά χρήματα για την αναγέννηση της παιδείας στον τόπο τους. Ειδικότερα, είχε ιδρυθεί από τους εθνικούς ευεργέτες Ζωσιμάδες όταν τα Ιωάννινα ήταν ακόμα σκλαβωμένα στους Τούρκους και από το 1913 που απελευθερώθηκε η πόλη εντάχθηκε επίσημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλοί μαθητές της, επί τουρκοκρατίας, προέρχονταν και από άλλες εθνότητες των Βαλκανίων και η Σχολή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και εθνική τους αφύπνιση.

Το Ιστορικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής λειτούργησε από το 1828 ως Γενικό Σχολείο με 5 γυμνασιακές τάξεις και πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Κρανά, μαθητή του Ψαλίδα. Στην μακρόχρονη πορεία του, μετατράπηκε σε Πρότυπο Σχολείο, Αρρένων, Μεικτό Γυμνάσιο, Πειραματικό, Πρότυπο Πειραματικό, Ιστορικό Πρότυπο και πάλι ως Πρότυπο ακολουθώντας την εκπαιδευτική πολιτική. Είναι ένα σχολείο με μεγάλη προσφορά στη μόρφωση των νέων του τόπου, την εκπαιδευτική κοινότητα, την εκπαίδευση γενικότερα και την τοπική κοινωνία .

Από το 2015 το σχολείο λειτουργεί ως Πρότυπο Γυμνάσιο και από το 2020 είναι συνδεδεμένο με το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας. Στο σχολείο σήμερα φοιτούν 264 μαθητές, που εισάγονται στην Α΄ Γυμνασίου με γραπτή δοκιμασία. Παράλληλα, λειτουργούν ετησίως 4 τμήματα των 22 μαθητών ανά τάξη και Όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας & καινοτομίας. Παράλληλα, μέσα στο πλαίσιο των μαθημάτων και διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαγωνισμών αναπτύσσονται κάθε χρόνο πολλές δράσεις με σκοπό τη βιωματική και αποκαλυπτική μάθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ικανοποιητικό παιδαγωγικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα και εργαλεία απαραίτητα για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου στη σύγχρονη εποχή.

Οι πληροφορίες για την ιστορία του σχολείου αντλήθηκαν:

  • από το ιστολόγιο του σχολείου και την εκπαιδευτικό κα. Μαρία Πετρίδου ΠΕ02
  • από συζητήσεις των μαθητών-τριών με τον εκπαιδευτικό κο. Κωνσταντίνο Βακατσά ΠΕ02
  • ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ, Ε. (2021). Ιστορική έρευνα στην εκπαίδευση: Ο θεσμός των Προτύπων, Πειραματικών και Προτύπων-Πειραματικών Σχολείων στην Ελλάδα, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία. Η περίπτωση του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Το παρόν βίντεο δημιουργήθηκε στo πλαίσιo του etwinning εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταξίδι στις πόλεις μας”.

Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα παρακάτω μουσικά κομμάτια:
“Valzer di pioggia”, Vari.
“Mariage d'amour”, Paul de Senneville.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:


Ειρήνη Αμοργιανιώτη, ΠΕ 02
Καλλιόπη Μπεκιάρη, ΠΕ 79.01

No comments:

Post a Comment